Bombardementen tussen Gaza en Israël.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaans president Joe Biden heeft in een zeldzame toespraak vanuit zijn Oval Office meer geld voor Israël beloofd. Intussen heeft de Israëlische regering groen licht gegeven voor een inval in de Gazastrook. "De politieke beslissing is inderdaad genomen", bevestigt Rudi Vranckx vanuit Tel Aviv. "Het leger zal nu bepalen wanneer het juiste moment is om binnen te vallen." Volg hier de actuele ontwikkelingen in het conflict tussen Israël en Hamas.

Wat heeft dit conflict doen oplaaien? Zaterdag 7 oktober voerde de extremistische Palestijnse organisatie Hamas een verrassingsaanval uit in het zuiden van Israël, waarbij Hamasstrijders burgers vermoordden en ontvoerden. Als reactie verklaarde Israël Hamas de oorlog.

In het kort de situatie nu:

  • Het grondoffensief van Israël in Gaza, waarvoor alles in gereedheid werd gebracht, is voorlopig nog niet begonnen. Het leger heeft wel groen licht gekregen en kan zelf beslissen wanneer het start. Het offensief "in de lucht, op de grond en op zee" zou weken en zelfs maanden duren.
  • De bevolking in het noorden van de Gazastrook wordt al sinds vorige week vrijdag opgeroepen om naar het zuiden te gaan. Volgens de VN zijn één miljoen Palestijnen op de vlucht.
  • Honderden vrachtwagens met hulpgoederen zijn onderweg naar of wachten aan de grens met Rafah. Woensdag is afgesproken dat 20 vrachtwagens Gaza zouden binnen mogen.
  • Dinsdag zijn veel slachtoffers gevallen bij een explosie in een ziekenhuis in Gaza-stad. Wie verantwoordelijk is, is onduidelijk, de partijen wijzen elkaar met de vinger.  

Achtergrond:

Israël en de Palestijnse gebieden in kaart:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

VIDEO: Biden Says Israel Will Let Humanitarian Aid Into Gaza
Bloomberg Television

President Joe Biden belooft extra geld voor Israël: "Ik zal morgen een dringend begrotingsverzoek sturen naar het Congres"

VIDEO: Israel-Hamas war: Israeli forces enter Gaza City as Biden calls for 'pause' | LiveNOW from FOX
LiveNOW from FOX

In nog maar zijn tweede toespraak vanuit het Oval Office heeft Amerikaans president Joe Biden extra steun voor Israël en Oekraïne aangekondigd. "De aanval die Hamas deed op Israël weerspiegelt de brutaliteit die ook aan Oekraïne wordt toegebracht", zei hij onomwonden.

Biden spreekt van "ongeëvenaarde steun" aan Israël. Exacte bedragen noemt hij niet, maar volgens persagentschappen zal hij aan het Congres 60 miljard dollar vragen voor Oekraïne en 14 miljard dollar voor Israël. 

De Amerikaanse president herhaalt dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen en dat de Verenigde Staten er alles aan zullen doen om de mensen die door Hamas gegijzeld worden, "weer thuis te brengen". 

"Ervoor zorgen dat Israël en Oekraïne slagen in hun strijd, is van cruciaal belang voor de nationale veiligheid van Amerika."

Over hoeveel geld het gaat, heeft Biden niet gespecifieerd. Volgens bronnen van persbureau Reuters zou het om zo'n 94,5 miljard euro gaan. Zo'n 56 miljard zou naar Oekraïne gaan en 9 miljard zou bestemd zijn voor Israël. Het overige geld gaat naar projecten in Taiwan en aan de Amerikaanse grens met Mexico.

Libanese leger: "Journalisten in Libanon beschoten door Israël, één dode"

VIDEO: President Biden tells Netanyahu in phone call that more military aid is on its way to Israel
Al Jazeera English

Volgens het Libanese leger is tijdens beschietingen door Israëlische strijdkrachten een lid van een team journalisten omgekomen. Een groep van zeven vertegenwoordigers van media zou onder vuur zijn gekomen. Een tweede persoon zou daarbij gewond zijn geraakt.

In een verklaring meldt het Libanese leger dat de groep het nieuws versloeg in de buurt van de Israëlische grens even buiten de plaats Hula en met machinegeweren werd beschoten.

Waarom bemiddelen Arabische landen niet in het conflict?

VIDEO:

Egypte heeft al sinds de jaren '70 een vredesakkoord met Israël. In dat akkoord zijn een aantal gunsten opgenomen voor Egypte. Maar ook financiële steun van de Verenigde Staten. Het land is dus gebonden aan een verdrag en een bepaalde invloed vanuit Israël en de VS.

"Daarnaast kijkt Egypte ook naar het eigen belang. Het land kan geen grote vluchtelingenstroom aan en hanteert daarom een gesloten-grenzen-beleid", zegt Midden Oosten-expert Tine Danckaers in "VRT NWS Laat".

"Jordanië is het land met de meeste Palestijnse vluchtelingen. Het is ook het land dat de beste positie geeft aan Palestijnse vluchtelingen. Maar daartegenover staat dat Jordanië een erg klein, afhankelijk land is, ingesloten door een woelige regio."

Het land heeft net als Egypte een vredesakkoord gesloten met Israël, met bijvoorbeeld voorwaarden rond waterbeheer. Jordanië is ook afhankelijk van andere landen voor energievoorzieningen. En opnieuw krijgt ook Jordanië veel geld van de Verenigde Staten.

Saoedi-Arabië is het grootste Arabische land en bondgenoot van de Verenigde Staten. Zij hebben onderling veel economische belangen en handelsrelaties. "Die handelsbelangen spelen een rol in wapendeals, in olie afspraken, …" Daarbovenop heeft het land een ambassade geopend in Jeruzalem in plaats van in Tel Aviv.

Rudi Vranckx: "De beslissing is genomen, nu beslist het leger wanneer het juiste moment is om binnen te vallen"

VIDEO:

Volgens de Israëlische minister van Economie heeft het leger intussen groen licht gekregen voor het langverwachte grondoffensief in Gaza. "De politieke beslissing is genomen", bevestigt Rudi Vranckx vanuit Tel Aviv. "Het leger, dat zijn plannen ongetwijfeld al langere tijd heeft opgesteld, zal nu zelf beslissen wanneer het juiste moment is om binnen te vallen."

Volgens Vranckx kan dat vannacht gebeuren. "Normaal gebeurt zo'n aanval bij het ochtendgloren. Dan zou je kunnen denken: Biden doet zijn speech en de uren daarna gebeurt het. Maar het kan evengoed enkele dagen duren. Maar dat het er zit aan te komen, dat is wel duidelijk."

Verschillende aanvallen op Amerikaanse troepen in Irak en Syrië in 24 uur tijd

VIDEO:

In Irak en Syrië zijn verschillende basissen van Amerikaanse troepen aangevallen met drones. In het zuiden van Syrië raakten enkele Amerikaanse militairen gewond toen een buitenpost van een basis met drones werd aangevallen. Hoeveel militairen gewond zijn geraakt, is niet gezegd.

In Irak zijn dan weer in minder dan 24 uur tijd drie Amerikaanse (luchtmacht)basissen aangevallen met drones en raketten. In de recentst getroffen basis werden explosies gehoord binnen de muren van de basis. Of er gewonden zijn gevallen of veel schade is, is niet bekend. Bij een eerdere aanval op een andere basis raakten enkele militairen gewond.

De aanvallen hebben mogelijk te maken met het conflict in Gaza. De VS steunt Israël daarin. Vorige week hebben Iraakse gewapende, door Iran gesteunde groeperingen ermee gedreigd dat ze Amerikaanse belangen met raketten en drones zouden aanvallen als de Amerikaanse regering Israël zou steunen in de strijd met Hamas. Voor deze aanvallen was het al zes maanden geleden dat Amerikaanse militairen in Irak en Syrië nog met drones waren aangevallen.

De Verenigde Staten hebben 2.500 militairen in Irak en nog eens 900 In Syrië. Ze adviseren en helpen er de lokale veiligheidsdiensten in hun strijd tegen IS.

VS-president Joe Biden spreekt straks Amerikaanse volk toe

VIDEO:

"De terroristische aanvallen van Hamas tegen Israël. De behoefte aan humanitaire hulp in Gaza. De voortdurende oorlog van Rusland tegen Oekraïne. We bevinden ons op een wereldwijd keerpunt dat groter is dan een partij of politiek." Dat schrijft de Amerikaanse president Joe Biden op X, het vroegere Twitter.

Hij kondigt tegelijkertijd een toespraak aan vanuit het Oval Office om 20 uur lokale tijd. Dat is 2 uur Belgische tijd, vannacht.

Woordvoerder Pentagon: "Raketten en drones neergehaald die mogelijk onderweg waren naar Israël vanuit Jemen"

VIDEO:

Een Amerikaans oorlogsschip heeft volgens het Pentagon drie raketten en verschillende drones neergehaald in de noordelijke Rode Zee.

"We kunnen niet met zekerheid zeggen wat het doelwit was van de raketten en drones, maar ze werden gelanceerd vanuit Jemen en bewogen zich noordwaarts langs de Rode Zee, mogelijk richting doelen in Israël", zegt een woordvoerder van het Pentagon tijdens een persconferentie.

Israël trekt diplomaten terug uit Turkije

VIDEO:

Israël heeft aan zijn diplomaten in Turkije gevraagd om uit voorzorg het land te verlaten. Dat heeft het Franse persagentschap AFP naar eigen zeggen uit goede bron vernomen. Het zou gaan om een tijdelijke maatregel van korte duur, zegt de bron die anoniem wil blijven.

Israël riep woensdag zijn burgers al op om Turkije zo snel mogelijk te verlaten voor hun eigen veiligheid en had het, bij monde van het Israëlische consulaat in Istanboel, over groeiende "terreurdreigingen" voor landgenoten in het buitenland.

Correspondent Ruth Vandewalle: "Egypte zal geen vrachtwagens de grens laten oversteken als de kans bestaat dat ze gebombardeerd worden"

VIDEO:

Zullen vrachtwagens met hulpgoederen morgen echt de grens oversteken? "Aan Egyptische kant staat alles klaar", zegt correspondent Ruth Vandewalle vanuit Egypte in "De afspraak". "Er zijn ook ambulances om gewonden op te vangen."

"Alles zal afhangen van de reactie van Israël. Egypte zal zijn personeel en vrachtwagens de grens niet laten oversteken als er geen humanitair staakt-het-vuren komt en de kans bestaat dat ze gebombardeerd worden."

"Aantal doden aanval ziekenhuis ligt waarschijnlijk tussen 100 en 300"

VIDEO:

Er is een "ernstig onderzoek" nodig naar de aanval op een ziekenhuis in Gaza deze week. Dat zegt de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel. Zowel Israëli's als Palestijnen hebben elkaar de schuld gegeven van de aanval.

Er is ook onduidelijkheid over het aantal doden dat is gevallen. Persagentschap Reuters kon een rapport inkijken van de Amerikaanse inlichtingendienst. Daaruit zou blijken dat het aantal doden "waarschijnlijk tussen 100 en 300 ligt, maar dat die inschatting nog kan evolueren".

Verschillende landen roepen landgenoten in Libanon op te vertrekken

VIDEO:

Naast de Verenigde Staten, roepen ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk landgenoten op om Libanon te verlaten, nu er nog commerciële vluchten zijn. Wie verkiest te blijven, moet de nodige voorbereidingen treffen voor "noodsituaties".

België raadt niet-essentiële reizen naar Libanon af, ook vanwege de onvoorspelbaarheid van de situatie. Daarnaast worden alle reizen naar het gebied ten zuiden van de Litani-rivier, een militair gebied, en naar de zuidelijke wijken van Beiroet formeel afgeraden. Het wordt ook aanbevolen om zones dicht bij de Palestijnse vluchtelingenkampen te vermijden.

Zestien Palestijnse journalisten gedood sinds start van oorlog in Gaza

VIDEO:

Sinds de start van de huidige oorlog tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas zijn in Gaza al zeker zestien Palestijnse journalisten om het leven gekomen. Dat heeft de Palestijnse journalistenvereniging gemeld. In een communiqué schat de vereniging, die gevestigd is op de bezette Westelijke Jordaanoever, dat er ook tientallen journalisten gewond raakten.

Rudi Vranckx: "Zou vreemd zijn als offensief begint wanneer humanitaire hulp op komst is"

VIDEO:

"Iedereen verwacht hier nu dat het grondoffensief er eindelijk zit aan te komen", zegt Rudi Vranckx in "VRT NWS Journaal". "Dat is de algemene teneur. De Amerikaanse president Joe Biden gaat vannacht een speech geven in de Verenigde Staten. Het oorlogkabinet komt vanavond bij elkaar. De Israëlische minister van Defensie heeft gezegd dat het offensief eraan zit te komen. Duidelijker kan niet."

"Ik vraag mij alleen af of dat offensief echt gaat beginnen, net wanneer er humanitaire hulp over de grens komt. Dat zou toch wel vreemd zijn."

MTV annuleert Europe Music Awards in Parijs door conflict in Israël en Gaza

VIDEO:

De MTV Europe Music Awards, die normaal gezien op 5 november in Parijs zouden doorgaan, worden geannuleerd wegens de "dramatische evenementen" in "Israël en Gaza". Dat heeft de organisatie bekendgemaakt op X, het vroegere Twitter.

"Gezien de onvoorspelbaarheid van de gebeurtenissen in de wereld hebben we uit voorzorg besloten om de MTV EMA's van 2023 niet te laten doorgaan", luidt het in de boodschap. De stemming wordt wel voortgezet en de winnende artiesten zullen hun prijs krijgen, vervolgt de organisatie.

Egyptische media: grensovergang Rafah vrijdag open

VIDEO:

De grenspost van de Palestijnse stad Rafah, de enige op de Gazastrook die niet onder controle staat van Israël, zal vrijdag opengaan voor humanitaire hulp. Dat meldt de Egyptische zender AlQahera News, die goede banden heeft met de Egyptische inlichtingendiensten. Welke hulp en hoeveel, is nog onduidelijk.

Gisteren had de Amerikaanse president Joe Biden nog verklaard dat de Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi had toegestaan om twintig vrachtwagens te laten oversteken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) vindt dat aantal ruimschoots onvoldoende. 

Israëlische minister van Defensie spreekt troepen aan de grens toe: "Binnenkort zullen jullie Gaza van binnenuit zien"

VIDEO:

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant heeft aan troepen die zich verzamelden aan de grens met Gaza gezegd dat ze binnenkort het Palestijnse gebied "van binnenuit" zullen zien.

"Je ziet Gaza nu van een afstand, je zult het binnenkort van binnenuit zien. Het bevel zal komen." Dat suggereert dat het aangekondigde grondoffensief mogelijk nadert.