header banner
Default

Mange hunderacer har problemer med at trække vejret, så der skal gøres noget


Fysiske test skal sikre, at opdrættere ikke avler hunde med problemer.

Hunderacerne engelsk bulldog er sammen med fransk bulldog og mops blandt de racer, der har problemer med vejrtrækningen. (arkivfoto)

Flere af de mest populære hunderacer herhjemme har så store problemer med vejrtrækningen, at en ny test nu skal sikre, at man fremover avler sundere hunde.

Det drejer sig om racerne engelsk bulldog, fransk bulldog og mops. Gennem mange år har købere og avlere af disse hunde værdsat, at hundene havde et udseende med korte næser.

Det har betydet, at racerne er blevet avlet i en retning, så mange af hundene lider af besværet vejrtrækning. Alligevel er de ganske populære. Fransk bulldog var således i 2022 den femte mest populære hunderace i Danmark.

Men ofte er hundene nødt til at få en operation for at afhjælpe problemet, fortæller dyrlæge Nina Diers fra dyrehospitalet AniCura i Køge.

- De kan have det i forskellig grad. Hvis det er i en grad, så de har brug for at blive opereret for det, kan de ikke løbe så langt, uden at de bliver forpustet. De orker måske ikke at lege med andre hunde eller gå tur, siger Nina Diers.

Hun er blandt de første syv dyrlæger, der netop er blevet udannet i et foretage en ny test, der screener hundene for vejrtrækningsproblemer.

Bag initiativet står Dansk Kennel Klub, der dermed forsøger at sætte ind over for problemet.

- Det foregår på den måde, at dyrlægerne først undersøger hunden og blandt andet tjekker, om næseborene er tilstrækkeligt åbne. Så går ejeren med hunden i friskt tempo i tre minutter, og så undersøger dyrlægen hunden igen og lytter efter bestemte tegn eller lyde på, at der er problemer med vejrtrækningen, fortæller Helle Friis Proschowsky, dyrlæge og specialkonsulent hos Dansk Kennel Klub.

Fremover skal engelsk bulldog, fransk bulldog og mops bestå funktionstesten, hvis deres hvalpe skal have stambog - et dokument fra Dansk Kennel Klub, der fastslår hundens stamtræ og dokumenterer, at den tilhører en bestemt race.

Testen er nødvendig, fordi man ikke nødvendigvis umiddelbart kan se på hunden, om den har problemet, fortæller Nina Diers.

- Du kan sagtens have en hund med kort næse, der indeni har en god anatomi, og som ikke har problemer med at trække vejret, siger hun.

Er nødt til at få næsebor opereret

VIDEO: BOAS Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome explained !
Boca Midtowne Animal Hospital

Man kender ikke den præcise forekomst af syndromet, der går under betegnelsen BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome), men i 2018 viste en undersøgelse af 69 franske bulldogs i Danmark, at over 40 procent havde alvorlige vejrtrækningsproblemer.

Siden er der ikke sket det store på området. Det konkluderer en kortlægning af området, som en gruppe af eksperter på bestilling fra Videnscenter for Dyrevelfærd netop har gennemført.

- Det er nødvendigt, at der sættes ind over for dette problem, lyder konklusionen fra Merete Fredholm, professor i husdyrgenetik ved Københavns Universitet, der har været med til at lave kortlægningen.

- Problemet er stort, og vi ved, at der er mange af de her hunde, der, før at de kan få et ordentligt liv, bliver nødt til at blive opereret, få åbnet næseborene og fjernet noget af den bløde gane, siger hun.

Derfor hilser hun også initiativet velkomment.

- Det er et skridt på vejen. Jeg håber på, at man ved at indføre sådan en funktionstest kan forbedre den del af populationen, som hører til den organiserede avl - altså de hunde, der er stambogsførte, siger Merete Fredholm.

Disse hunderacer er testen foreløbigt målrettet:

  • En engelsk bulldog er blandt de racer, hvor man nu indfører den nye test. Racen blev oprindeligt avlet til at holde styr på kvæg og tyre - deraf navnet. (arkivfoto). (Foto: © William WEST, Ritzau Scanpix)
  • Den franske bulldog er noget mindre end den engelske. Den blev populær i Frankrig i slutningen af 1800-tallet. (arkivfoto). (Foto: © Michael Macor, Associated Press)
  • Hunderacen mops er også avlet så mange eksemplarer kan have problemer med vejrtrækningen. Racen stammer oprindeligt fra Kina, men kom til Europa i slutningen af 1600-tallet med søfolk. (arkivfoto). (Foto: © Silas Stein, Silas Stein/picture-alliance/dpa/AP Images)

1 / 3

De fleste hvalpe har ikke stambog

VIDEO: 3 Types of Dog Breathing Problems and What to Do
Top Dog Tips

Problemet er dog, at det i en race som fransk bulldog kun er omkring 15 procent af hvalpene hvert år, der avles af opdrættere under Dansk Kennel Klub.

Hvis man ikke har behov for at få stambog til sine hvalpe, kan man i princippet være ligeglad. Og ofte kan en hvalp fra de populære racer sælges videre for 10.000-15.000 selv uden stambog.

- Vores håb er selvfølgelig, at folk vil få deres hunde undersøgt, før de bruger dem til avl, uanset om de har stambog eller ej, siger Helle Friis Proschowsky, specialkonsulent hos Dansk Kennel Klub.

- Men hvis den almindelige hundeejer gerne vil parre sin franske bulldog med en anden, så er der ingen regler for det, siger hun.

Formand for Bulldog Klubben Mille Bæk, der repræsenterer de organiserede avlere, er glad for den nye test:

- For vi er egentligt meget interesserede i at kortlægge og være superskarpe på, hvad det er for noget avlsmateriale, der anvendes, siger hun.

Hun mener ikke, at det er hos de organiserede opdrætteres hunde, at man vil se udbredte vejrtrækningsproblemer.

- Der er gråzone-markeder for nogle af de her racer, og det er her, udfordringen ligger, siger hun.

Også bulldogs med stambog har problemer

VIDEO: When at rest, your pet should take about 12- 35 breaths per minute.
Dr. Lisa Lippman

Undersøgelsen fra 2018 viste dog, at der var lige stor forekomst af vejrtrækningsproblemer blandt bulldogs med og uden stambog.

Mille Bæk mener dog, at avlere, der tager deres hunde til udstillinger og konkurrencer, er vant til, at dommerne nu tager vejrtrækningen med i deres bedømmelser.

Derfor har de ingen interesse i at avle usunde hunde, mener hun.

Hun mener, at der er brug for andre tiltag, hvis man skal komme problemet til livs.

- Det er er op til politikerne at gøre mere. Den her test er god nok, men der bør også være et øget fokus på alle de hunde, som kommer parallelt ind i landet, siger hun.

- Jeg synes, at det er lidt ærgerligt, at fokus ligger på dem, der har positive intentioner, siger hun.

Sources


Article information

Author: Abigail Lee

Last Updated: 1699307404

Views: 1054

Rating: 4.7 / 5 (85 voted)

Reviews: 98% of readers found this page helpful

Author information

Name: Abigail Lee

Birthday: 1937-11-21

Address: 859 John Garden, New Michael, MO 84833

Phone: +3686054108319556

Job: Translator

Hobby: Drone Flying, Meditation, Geocaching, Hiking, Skiing, Photography, Hiking

Introduction: My name is Abigail Lee, I am a receptive, tenacious, Adventurous, esteemed, multicolored, transparent, dedicated person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.